28-05-2023 16:36 Laatste update: 16:45
31

Sparta heeft vertrouwen opgedaan voor de play-offs om Europees voetbal met een klinkende zege op FC Groningen. FC Utrecht werkt met een zege op FC Emmen op zak toe naar het seizoenstoetje tegen de Rotterdammers. Bovendien wist Tasos Douvikas de topscorerstitel te pakken, al moet hij de eer delen met Xavi Simons.

FC Utrecht - FC Emmen 3-2
FC Utrecht wist zich al verzekerd van deelname aan de play-offs, maar had nog wel het doel om Douvikas de topscorerstitel te bezorgen. In de Domstad kwam het eerste doelpunt echter op naam van Mike van der Hoorn. Door een eigen doelpunt van Nick Viergever kwamen de bezoekers echter terug. Douvikas moest vervolgens tot de 54e minuut geduld hebben. Toen tekende de Griek met een intikker voor zijn negentiende treffer van het seizoen.

Weer knokte Emmen zich terug, dit keer via Jari Vlak, maar Viergever maakte zijn eigen doelpunt goed. De verdediger kopte raak uit een hoekschop. Van der Hoorn pakte nog een rode kaart, maar de Domstedelingen hielden stand. Komende week wacht de clash met Sparta, dat één plekje hoger eindigde in de Eredivisie.

FC Groningen - Sparta 0-5
Sparta zal zich klaar voelen voor de confrontatie met FC Utrecht. De ploeg van Maurice Steijn droogde degradant FC Groningen met liefst 0-5 af in een lege Euroborg. Na twintig minuten ging het mis voor de thuisploeg, toen Nordin Musampa de doorgebroken Dirk Abels neerhaalde en een rode kaart kreeg. Jonathan de Guzman schoot de daaropvolgende vrije trap ook nog eens prachtig binnen.

In de tweede helft liep Sparta overtuigend uit. Koki Saito, Arno Verschueren, Tobias Lauritsen en Vito van Crooij voerden de score op. Voor Groningen eindigde een desastreus seizoen daarmee in stijl.

Fortuna Sittard - NEC 1-1
Het duel tussen Fortuna Sittard en NEC ging nergens meer om en dat was te zien. Landry Dimata opende de score uit een strafschop, terwijl Fortuna in blessuretijd ook mocht aanleggen vanaf elf meter. Paul Gladon zorgde ervoor dat trainer Julio Velasquez met een punt afscheid neemt. Dat was ook een terechte afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

FC Volendam - Excelsior 3-2
Nummer veertien FC Volendam en nummer vijftien Excelsior waren reeds zeker van handhaving. De ploeg van Wim Jonk gaf het seizoen nog wat cachet door thuis met 3-2 te winnen. Daryl van Mieghem brak de ban, waarna Stijn van Gassel de Volendammers verder hielp met een flater: 2-0. Met een fraaie goal maakte Francesco Antonucci er zelfs 3-0 van.

De Volendamse voet ging daarna van het gaspedaal. Lazaros Lamprou en Nikolas Agrafiotis brachten Excelsior terug in de wedstrijd. De Kralingers kregen op de valreep zelfs nog een penalty, maar Reda Kharchouch miste. In de rebound werkte Agrafiotis binnen, maar hij liep te vroeg in. Daardoor bleef het bij 3-2.