Direct naar artikelinhoud

Jonge scout Wes Beuvink werkt zich op van FC Groningen naar AC Milan

Hoofdscout van FC Groningen Wes Beuvink (25) gaat per 1 april aan de slag bij AC Milan. Een volgende grote stap in de nog prille, maar toch al indrukwekkende carrière van de jonge voetbalscout.

Wes Beuvink bij FC GroningenBeeld FC Groningen

Op Eerste Kerstdag 2013 trof Remon Hendriksen, oprichter en eindredacteur van voetbaldatawebsite Tussen de Linies, in zijn mail een opvallende sollicitatie aan. Wes Beuvink, een 14-jarige vwo-scholier uit Oldenzaal, wilde schrijven over voetbal. ‘Dat soort sollicitaties krijgen we vaker binnen, maar van iemand van 14 was vrij uitzonderlijk’, vertelt Hendriksen.

Dat die jongen enkele jaren later zou uitgroeien tot achtereenvolgens videoscout en hoofdscout bij FC Groningen en vanaf 1 april scout bij Italiaanse grootmacht AC Milan, had niemand kunnen bedenken. Toch is het de jongensdroom waarin Beuvink, 25 inmiddels, de hoofdrol speelt.

Beuvink brengt volgens Mark-Jan Fledderus, die hem in 2019 aanstelde als videoscout bij FC Groningen en amper een jaar later promoveerde tot hoofdscout, drie aspecten van het scouten goed bij elkaar: data, video en live scouten. ‘Het is niet meer te doen om constant scouts naar wedstrijden over de hele wereld te sturen, dus je moet vooraf goed filteren via data. Vervolgens kijk je naar videobeelden om positionering, besluitvorming en mentaliteit te beoordelen en als laatste wil je de speler live zien. Wes kan dat allemaal en daarom volgde AC Milan hem al een tijd’.

Nooit opgeven

De twee leerden elkaar kennen in de nadagen van Fledderus’ profloopbaan, de periode 2015 tot 2017. Fledderus maakte, om zich voor te bereiden op tegenstanders, gebruik van de analyses van het bedrijf waar Beuvink werkte. De jonge data-analist maakte zoveel indruk dat Fledderus hem in september 2019 in dienst nam bij FC Groningen, waar hij sinds 2018 werkzaam was als technisch directeur.

Na een leertraject dat dus ruim tien jaar geleden begon. Stuur maar eens een stuk op, dan kijken we wat we ermee kunnen, luidde het antwoord op de sollicitatie bij Tussen de Linies. Een analyse van de beste verdedigende middenvelders van de eredivisie volgde. Nog behoorlijk wat werk voor de eindredactie, maar enkele dagen later stond het online.

Hendriksen: ‘Dat artikel werd redelijk goed gelezen, maar we merkten in de maanden daarna te weinig vooruitgang. Ik stelde voor dat hij het schrijven even liet voor wat het was, maar daar trok hij zich weinig van aan. Een maand later ontving ik weer een stuk’.

Een reactie die Beuvink volgens Hendriksen uitstekend karakteriseert: niet schrikken van een afwijzing, de tanden erin zetten en verbeteren. Hij bleef schrijven voor Tussen de Linies – onder meer analyses van de Golden Boy-award voor de beste speler onder 21 in Europese competities, de kwaliteiten van de Nederlands-Curaçaose vleugelspeler Brandley Kuwas en tips voor Justin Kluivert.

Scherpe analyses

Waar hij in eerste instantie vooral cijfers gebruikte om spelers en teams te analyseren, leerde hij volgens Hendriksen steeds beter hoe je tactische analyses kunt onderbouwen met data.

Een manier van denken die in het voorjaar van 2015 ook opviel bij Giels Brouwer, oprichter en toenmalig eigenaar van SciSports, een bedrijf dat data-analyses inzet voor scouting en analyses van tegenstanders in het voetbal.

‘In die periode kwamen online voetbalanalyses met data op met jongens als Pieter Zwart bij voetbalblog Catenaccio, Michiel de Hoog bij de Volkskrant en website Tussen de Linies. Wes viel op doordat hij heel veel wedstrijden keek, snel scherpe analyses maakte tijdens wedstrijden en nieuwe concepten in het voetbal snel oppikte en toepaste’.

Scout van de toekomst

SciSports bleek de perfecte kweekvijver voor Beuvinks talenten. Toenmalig-collega Arjan Veurink ontwikkelde zich tot assistent van bondscoach Sarina Wiegman, Jesper Gudde is hoofdscout bij Sparta en Jan van Haaren werkte zich op tot hoofd technische analyse bij Club Brugge.

‘Wes was met zijn 15, 16 jaar echt het broekie’, vertelt Brouwer lachend. ‘Overdag ging hij naar school en daarna fietste hij naar kantoor. Ik durf te stellen dat hij toen al honderd uur per week bezig was met voetbalanalyses. Het vermogen om spelers individueel te beoordelen en te bepalen bij welke tactiek ze in hun kracht spelen, heeft hij toen echt ontwikkeld’.

Oud-collega bij SciSports Jelle Leenders benadrukt dat Beuvink geen ‘datanerd’ is die zich enkel focust op statistieken en beelden. Naast het feit dat ze collega’s waren, speelden ze samen in het eerste elftal van Oldenzaalse amateurclub Quick ’20.

Beuvink bleek een gepassioneerde controlerende middenvelder met veel overzicht. ‘Een echte liefhebber van het spel. Vanuit die passie is hij zich gaan ontwikkelen binnen de scoutingswereld’.

Hoewel er geen doorsnee traject is om scout te worden, ziet ook Fledderus dat Beuvink een uitzonderlijke carrière doormaakt. ‘Hij is jong, maar heeft met spelers als Cyril Ngonge en Jørgen Strand Larsen (voormalig FC Groningen, nu respectievelijk Napoli en Celta de Vigo) laten zien dat hij een neus heeft voor potentie. Hij is de complete scout van de toekomst’.