Direct naar artikelinhoud
Wedstrijdverslag Willem II - FC Groningen

Willem II moet promotiefeest nog even uitstellen na gelijkspel tegen FC Groningen (1-1)

Willem II heeft op Koningsavond nog niet de kroon op het seizoen kunnen zetten. De koploper van de eerste divisie speelde gelijk (1-1) in de topper tegen directe concurrent FC Groningen en moet het promotiefeest nog even uitstellen.

Willem II moest het promotiefeest nog even uitstellen, maar sloeg tegelijk de aanval van concurrent FC Groningen af.Beeld ANP

Willem II hoopte twee jaar na de degradatie uit de eredivisie om vrijdagavond terug te keren op het hoogste niveau, maar benutte de eerste gelegenheid niet. Groningen daarentegen hield de kansen op promotie levend. De nummer drie van de competitie daalde vorig seizoen af naar de eerste divisie en mikt er nog altijd op direct de omgekeerde weg weer te bewandelen.

Zo wacht de eerste divisie een apotheose waar de eredivisie, die goeddeels al in de plooi is gevallen, alleen maar jaloers op kan zijn. Met nog twee wedstrijden te spelen heeft Willem II 75 punten. Nummer twee Roda JC, dat gelijkspeelde bij Jong Ajax (1-1), volgt met 72 punten en Groningen heeft 71 punten. De nummers een en twee promoveren rechtstreeks naar de eredivisie.

Over de auteur
Guus Peters schrijft voor de Volkskrant over voetbal en tennis.

Saillant detail: in de laatste speelronde gaat Roda JC op bezoek bij Groningen, terwijl Willem II nog tegen FC Dordrecht, de nummer vier, speelt. De uitkomst is ongewis, al heeft Willem II de beste papieren. De Tilburgers hebben in twee wedstrijden nog een punt nodig.

Willem II tegen Groningen was een topper in de eerste divisie tussen clubs die wat betreft historie en achterban eigenlijk in de eredivisie thuishoren, al zitten er met ADO Den Haag, Roda JC, De Graafschap, Cambuur, NAC en Emmen meer clubs die alleen al qua naam op het hoogste niveau zouden kunnen acteren.

De zogeheten Kingside, de tribune achter het doel waar de fanatieke aanhang van Willem II zich ophoudt, stond al ruim een uur voor de aftrap vol. Het Supporterscollectief had alle fans opgeroepen vroeg naar het stadion te komen, om nog maar eens te benadrukken dat er niets te halen viel in Tilburg.

De elektrische lading sloeg over op het veld, al was dat vooral voor rust niet per se in positieve zin, vanuit Tilburgs perspectief. De Willem II-spelers leken soms onder stroom te staan, zo onrustig waren ze zodra ze de bal hadden. Trainer Peter Maes maande zijn elftal met armgebaren opzichtig tot kalmte.

Aderlating

Groningen, goed in vorm de laatste weken, was voetballend de betere ploeg en liet de bal vlot rondgaan. Vaak was Luciano Valente bij die goede momenten betrokken. De technisch begaafde middenvelder bracht Romano Postema halverwege in kansrijke positie, maar moest zich kort voor rust geblesseerd laten vervangen. Een aderlating voor de bezoekers.

Valente is een van de jeugdspelers die gedurende het seizoen meer en meer speeltijd kregen van trainer Dick Lukkien. Zij gaven Groningen, dat het seizoen zwak begon, een fris gezicht en de nodige energie. Behalve Valente (20) startten ook Postema (22), Thijmen Blokzijl (19), Jorg Schreuders (19) en Thom van Bergen (20) in de basis.

Willem II hield vooral tegen en kwam na iets minder dan een uur uit het niets op voorsprong bij een van de zeldzame uitbraken. Ringo Meerveld stuurde Nick Doodeman diep. De aanvaller was de Groningse defensie te snel af en schoot de bal hard en hoog achter doelman Hidde Jurjus.

Heel lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten. Het waren de jonkies die Groningen weer op gelijke hoogte brachten. Postema gaf de bal aan Schreuders, die vanaf links naar binnen dribbelde en de bal via het been van een Willem II-verdediger raak schoot.

Naarmate de wedstrijd richting het einde ging, leken beide ploegen genoegen te nemen met een gelijkspel. Hoe dan ook: in de eerste divisie is nog niks beslist.